Menu
Tickets

Schoolplaten

Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw tot in de jaren vijftig van de 20e eeuw werd er op de Nederlandse scholen veel gebruik gemaakt van schoolplaten. Voor generaties mensen zijn schoolplaten dan ook verbonden aan hun schooltijd. Centre Céramique beheert een collectie van ruim 600 schoolplaten.

657-10b.jpg

Collectievorming

De collectie schoolplaten en wandkaarten is ooit samengesteld door de Broeders van de Beyaert (officiële naam Fratres Immaculata Conceptae: Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis F.I.C.) en later opgenomen in de collectie van Stadsbibliotheek Maastricht

Aanschouwingsonderwijs

De oorsprong van schoolplaten ligt binnen het zogenaamde 'aanschouwingsonderwijs'. Hiermee streefde men, naast het oefenen van het waarnemingsvermogen, naar vermeerdering van kennis over de meest uiteenlopende onderwerpen. 

658-5a.jpg
656-26.jpg

Buitenlandse schoolplaten

Bijzonder aan de Nederlandse situatie is het gebruik van buitenlandse schoolplaten. Als relatief klein land was het uitbrengen van een schoolplatenserie een flinke onderneming voor een uitgeverij. Voor veel schoolvakken als kennis der natuur, aardrijkskunde en bijbelse geschiedenis werden platen uit andere landen gebruikt.

Het einde van de schoolplaat

Pas met de komst van audiovisuele leermiddelen en schooltelevisie in de jaren vijftig viel het doek voor de schoolplaten. Tegenwoordig kom je ze dan ook niet meer tegen op school en in het klaslokaal hangen ze zeker niet meer. Ze zijn verbannen naar zolders en kelders, gebruikt om vloeren te egaliseren of bij het grof vuil gezet.