Menu
Tickets

Over Maastricht Museum

In het Maastricht Museum, op de 1e etage van Centre Céramique, vertellen wij de verborgen verhalen van onze bijzondere stad. Dit doen wij in het Nederlands en Engels, maar ook in het Maastrichts. Deze variant van het Limburgs met z’n zachte g en langgerekte klinkers is tenslotte de lokale Moojertaol. Zo dragen wij ons steentje bij om deze streektaal levend te houden.

MaMu beeldenmix13.jpg

Indrukwekkende tijdreis

Onze tijdreis begint zo’n 7000 jaar geleden, bij de eerste vaste bewoners. Vanuit daar gaan we naar de Romeinse veroveraars. Zij bouwden hier voor het eerst een brug over de Maas. Vervolgens bezoeken we het Maastricht in de vroege Middeleeuwen (van 500 tot 1000 n.Chr.): een politiek-religieus centrum. En via de vestingstad van de 16e tot 18e eeuw komen we tot slot aan in de eerste fabrieksstad van Nederland in de vroege 19e eeuw.

On-Nederlandse stad

Tot ver in de 18e eeuw was Maastricht sterker verbonden met het oosten, westen en zuiden dan met de Nederlandse Republiek in het noorden. Daardoor voelt Maastricht als een stukje buitenland in eigen land. Logisch dus dat de stad in de 20e en 21e eeuw evolueerde tot een Europese stad waar kennis en innovatie centraal staan.

Jouw Maastrichtverhaal

De tijdlijn van het museum neemt je mee langs alle genoemde periodes. Maar er is nog zoveel meer te vertellen over de stad! Maastricht Museum haalt deze verborgen verhalen op en vertelt ze verder. Heb jij nog een mooi verhaal? Deel het met ons en wie weet krijgt het een plekje in het museum. 
Wie sjiek is dat

Tot ziens in Maastricht Museum!

Laat ons weten wat je ervan vindt. Dat vinden wij leuk en belangrijk.