Menu
Tickets

Tentoonstelling Maastricht 1673 – de Zonnekoning verovert de stad

Wegens succes verlengt t/m 31 maart 2024

Sinds de opening, 23 juni 2023, heeft het Maastricht Museum al aardig wat bezoekers mogen verwelkomen. Ook het boek is bijna uitverkocht dat in het kader van de tentoonstelling ‘Maastricht 1673 – de Zonnekoning verovert de stad’ is gepubliceerd. Er is veel interesse in dit stukje verborgen Nederlandse geschiedenis. Dat blijkt ook uit de goed bezochte lezingen reeks die in samenwerking met Maastricht Vestingstad was ontwikkeld met sprekers als: Luc Panhuysen, Jos Notermans, Jeroen van der Werf. Kinderen zijn ook in de geschiedenis gedoken met de educatieve S.N.A.P. colleges voor Slimme Natuurhistorische en Archeologische Pienterlingen. Voor een museum dat nog geen jaar open is, zijn dit hele mooie resultaten en is besloten de tentoonstelling t/m 31 maart 2024 te verlengen.

Het museum blijft groeien…
In de vleugel van Centre Céramique naar Café Zuid (vroeger Coffeelovers de Annex) wordt het Maastricht Museum verlengd. In 2024 komt hier een nieuwe tentoonstelling ‘The Sound of Maastricht’ in samenwerking met stadsbeiaardier Frank Steijns. En wordt er in de vaste opstelling de geschiedenis verteld van het tekenen van het Verdrag van Maastricht: het besluit tot de oprichting van een politieke monitaire unie, door de EG-lidstaten. Een historisch moment dat van grote betekenis is geweest voor de wereldgeschiedenis en waar we de invoering van de Euro aan te danken hebben.

Iedereen betrekken bij de geschiedenis van Maastricht
Onderzoek, determineren, archiveren en het weer in elkaar zetten van gebroken objecten hoort bij het vastleggen van de geschiedenis. Dit wordt achter de schermen gedaan, maar ook in de ArcheoHotspot Maastricht. Deze is in oktober gestart en iedereen is welkom. Kinderen maken spelenderwijs kennis met archeologie. Volwassenen helpen met het vastleggen en ontrafelen van het verleden. Ook kun je met eigen bijzondere vondsten komen. Een archeoloog geeft je dan meer achtergrondinformatie over jouw ontdekkingen en vertelt over de historische context. Woensdag 6 december is de laatste van dit jaar. In januari wordt om de week op woensdag voortgezet.

Het Maastricht Museum raakt niet uitverteld…
Inwoners, maar ook bezoekers van de stad zijn geïnteresseerd in de rijke geschiedenis van de stad. Het wordt gewaardeerd dat er een centrale plek is waar het verhaal verteld wordt vanaf de prehistorie, via de romeinen, Middeleeuwen, de vestingstad tot aan de industrie- en arbeidersstad. De bezoekers zijn ook erg betrokken. Zij willen graag hun geschiedenis vertellen of laten weten welk stukje geschiedenis voor hun belangrijk is. Dit doen ze via de reactie-formulieren. Ook deze verhalen krijgen een plekje in het museum of worden verteld via andere media-kanalen. Participatie van het publiek in het Maastricht Museum wordt enorm gewaardeerd en zal in de toekomst een steeds grotere rol spelen.

<Afbeelding (ID 360) bestaat niet>