Menu
Tickets

Verdrag van Maastricht

Stap binnen in het Maastricht Museum en laat je meevoeren naar een tijd waarin de toekomst van Europa werd gesmeed.

Neem plaats aan de tafel waaraan in 1992 de fundamenten gelegd werden voor wat zou uitgroeien tot de Europese Unie. Ministers van Buitenlandse Zaken en Financiën van de lidstaten tekenden het Verdrag van Maastricht, een historische daad die de weg effende voor een nieuw tijdperk van Europese samenwerking en waarmee de basis werd gelegd voor de introductie van de gemeenschappelijke Europese munt, de euro.

Ontdek de betekenis achter de locaties die een rol speelden tijdens de Eurotop van Maastricht. Het Gouvernement aan de Maas, met zijn Feestzaal en Statenzaal, het epicentrum van de onderhandelingen waar de Europese leiders samenkwamen om belangrijke beslissingen te nemen. Hier werden niet alleen economische en financiële kwesties besproken, maar ook bredere thema's zoals migratie, criminaliteitsbestrijding en defensie.

Lees over de grotten van Neercanne, waar koningin Beatrix haar steun betuigde aan de Europese integratie door haar handtekening te zetten op een mergelwand. Deze symbolische daad wordt nog altijd herinnerd als een belangrijk moment in de geschiedenis van Europa.

Ontdek de fascinerende objecten die nauw verbonden zijn met deze historische gebeurtenissen. Het bronzen herdenkingsmedaillon, ontworpen door Arthur Spronken, en het iconische krijtje van Ceulen vertellen elk een verhaal van eenheid en samenwerking.

Niet alleen de locaties, maar ook de mensen en gebeurtenissen die de Eurotop omringden, komen tot leven in het museum. Van de politieke gesprekken in het Stadhuis tot de uitbundige viering op de Markt, elk aspect van deze historische gebeurtenis wordt belicht. Beleef de geschiedenis van Europa en de rol van Maastricht daarin. Zou jij het Verdrag van Maastricht ondertekenen? Wat is de gedachtegang achter jouw keuze? Wat zouden, volgens jou, de aandachtspunten moeten zijn van de EU? Wij zijn benieuwd naar jouw ideeën en antwoorden!

Welkom in het hart van Europa, welkom in Maastricht!

Verdrag van Maastricht