In Maastricht Belicht

Onze directeur Wim Hupperetz was op 17 maart te gast bij het RTV Maastricht-programma Maastricht Belicht. Stephan van Appeven bevroeg hem over de veranderingen binnen Centre Céramique en de komst van het Maastricht Museum.

"Het Meerjarenplan van Centre Céramique is vastgesteld door het stadsbestuur, daarmee is er een nieuwe koers. De herinrichting wordt doorgetrokken, wat betekent dat er wat verschuivingen zullen plaatsvinden binnen het gebouw. De reuring van koffie en ontmoeting wordt verplaatst naar de begane grond. Hierdoor ontstaat er ruimte op de eerste verdieping voor een museale plek: Maastricht Museum. Een plek voor de verhalen en de collecties van Maastricht, want die is er eigenlijk niet."

We zijn het museum op een hele andere manier gestalte aan het geven.
Wim Hupperetz, directeur Centre Céramique

Van onderop organiseren

"Vanaf Museumnacht Maastricht laten we zien dat we er zijn, dan is er ook al een gedeelte ingericht. Dan zijn we een tijdje aan het proefdraaien - gratis - om ook echt in contact te komen met de mensen die verhalen over Maastricht willen aandragen. We proberen het van onderop te organiseren, dat is ook wel nieuw. musea zijn toch vaak ontstaan vanuit een elite die collecties had en dit in een gebouw neerzette. We leven nu in een andere tijd waarin vanuit de stad en vanuit allerlei groepen er betekenis wordt gegeven aan die plek waar wij wonen, werken, studeren of bezoeken. We willen de verschillende verhalen recht doen Dat gaan we ook actief ophalen. Want er is niet één verhaal. Er zijn heel veel verschillende verhalen. En veel verhalen zijn ook nog verborgen, dus die proberen wij naar boven te halen."