Menu
Tickets

'Het Jekerkwartier. Broedplaats van vrolijk verzet.'

De titel van het nieuwste boek van Frank Bokern. Dit werk is het vervolg op zijn eerdere meesterwerk, 'Crapuul: Kroniek van een krottenwijk.'

Bokern, geboren en getogen in Maastricht, neemt je mee op een boeiende reis naar het 'Quartier Latin van Maastricht,' oftewel het Jekerkwartier. In 'Crapuul' ontrafelde hij gedetailleerd hoe het ooit statige Stokstraatkwartier in Maastricht ten prooi viel aan verpaupering door industrialisatie en verstedelijking. Met 'Het Jekerkwartier. Broedplaats van vrolijk verzet' wordt dit verhaal voortgezet. Want hoewel de geschiedenis van het Stokstraatkwartier eindigt in 1961, komt deze pas echt tot leven in het Jekerkwartier.

De ondernemers, krotbewoners en kunstenaars van het Jekerkwartier krijgen in de jaren zestig en zeventig gezelschap van nozems, provo’s, hippies en krakers. Zij maken het Jekerkwartier tot net zo’n vrijstaat als het Stokstraatkwartier, maar dan met de mensen en de mores van de nieuwe tijd. De opstandige jongeren dagen evengoed de gevestigde orde uit, maar anders dan in het Stokstraatkwartier weten zij met hun verzet die orde wél te veranderen. Dat roept de vraag op hoe het kan dat de buurt uiteindelijk toch is gegentrifceerd. Deze fascinerende en ludieke oral history geeft het antwoord, en dat is verrassend.

'Het Jekerkwartier. Broedplaats van vrolijk verzet' is uitgebracht door Uitgeverij Van Oorschot en nu te koop in de Museumshop van Maastricht Museum in Centre Céramique. Dit is een must-read voor geschiedenisliefhebbers. Mis dit intrigerende verhaal niet!

Het Jekerkwartier