Menu
Tickets

Boek: Maastricht 1673 – de Zonnekoning verovert de stad

Door Luc Panhuysen, Wim Hupperetz, Jos Notermans, Marianne Lubrecht en Astrid Smeets. Met een voorwoord van Mathieu Segers.

1673 is een belangrijk jaar in de Maastrichtse stadsgeschiedenis, met de inname van de stad door de legers van Lodewijk XIV, de Zonnekoning, die zelf bij de belegering van de stad aanwezig was. Wat ging er aan de belegering van Maastricht vooraf, in het Rampjaar 1672, en waar leidde de overgave van de stad toe, die in Parijs groots werd gevierd? Luc Panhuysen, bekend van het boek en de tv-serie Rampjaar 1672, beschrijft de aanloop, het spectaculaire verloop van de aanval, en de gehanteerde strategieën van Lodewijk XIV en het leger van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

maastricht-1673-boek2.png

De snelle en glorieuze inname van Maastricht brengt een militair-strategische ommekeer teweeg die de Zonnekoning niet had voorzien. Het verslag van de verwoestende aanval wordt in context geplaatst door de verhalen van drie personen die met de slag verbonden zijn: Willem Norwood, een hoge Staatse officier, de wereldberoemde musketier d’Artagnan en de avontuurlijke cartograaf John Scott. De unieke vondst van een meertalige kaart waarop het beleg van vestingstad Maastricht in detail wordt weergegeven, biedt een nieuwe kijk op deze belangrijke militaire gebeurtenis.

Het boek kopen

Ben je geïnteresseerd? Het boek is te koop voor €22,50 in de Museumwinkel van Maastricht Museum. Reserveer het boek via: klantenservice@maastricht.nl, dan leggen we het voor je klaar.

Online bestellen

Je kunt het boek ook online kopen via Waanders Uitgeverij. Er worden geen verzendkosten in rekening gebracht als je kortingscode M1673 gebruikt.