Menu
Tickets

Lezing: Van slagveld naar internationale politiek

Verzorgd door Stichting Maastricht Vestingstad
zondag 10 september | 15.00 - 16.00 uur | Centre Céramique

Luc Panhuysen vertelt over het beleg van Maastricht van 1673 en welke plaats deze gebeurtenis had in de bredere context van de oorlog tegen Frankrijk die in 1672 was begonnen en pas in 1678 zou eindigen.

Zijn verhaal heeft Lodewijk XIV, de Zonnekoning, en Willem III, prins van Oranje, als hoofdpersonen. Panhuysen neemt u mee naar de realiteit van het slagveld, maar ook naar die van de internationale politiek, omdat het Nederlandse tegenspel de Franse Zonnekoning meesleurde in een steeds breder wordend Europees conflict. Het is een verhaal met actuele trekken, namelijk dat van een agressor en alleenheerser tegenover een coalitiebouwer, die vecht voor het naakte voortbestaan van zijn vaderland.

Panhuysen_Luc.jpg

Over de spreker:
Luc Panhuysen (1962) studeerde geschiedenis. Hij was onder andere werkzaam als journalist bij Het Parool en De Groene Amsterdammer. Hij publiceerde eerder minibiografieën over Jean-Jacques Rousseau en Lord Byron, en 'De Ware Vrijheid' over de gebroeders De Wit. Zijn boeken 'Rampjaar 1672' is een moderne klassieker, die in 2021 in herziene versie is verschenen. In 2021 verscheen tevens zijn nieuwste boek 'Het monsterschip'. In januari 2022 kwam de jubileumeditie van dit werk uit. 

Deelname is gratis. Aanmelden voor deze lezing kan via klantenservice@maastricht.nl of bel 043-3505600.

Centre Céramique | Avenue Céramique 50 | 6221 KV Maastricht