Menu
Tickets

Last van het verleden

zondag 24 maart | 14.00 - 16.30 uur | Centre Céramique

Op zondag 24 maart  presenteert Caspar Cillekens tijdens een cultureel historische middag zijn boek 'Last van het verleden. De Sphinx en Maastricht'. De presentatie biedt een fascinerende kijk op de sociale geschiedenis van De Sphinx en haar relatie met de Maastrichtse samenleving. Deze boekpresentatie sluit de Boekenweek 2024 af en is gratis te bezoeken.

Met het thema 'Bij ons in de familie' voor de aanstaande Boekenweek (16 t/m 24 maart) geeft dit boek een boeiende kijk op de geschiedenis van het Maastrichtse keramiekbedrijf De Sphinx. Voor 1974 was het bedrijf eigendom van de familie Regout. Generaties op generaties werkten in ‘t groet fabrik.
'Bij ons in de familie' was ook een realiteit bij De Sphinx, waar vaders, zonen, moeders en dochters zij aan zij werkten.

Na de Tweede Wereldoorlog veranderde echter het tij. De jongere generaties kozen niet langer automatisch voor een loopbaan bij De Sphinx. Onderzoek uitgevoerd door het bedrijf wees uit dat de Sphinx een slechte reputatie had. Zwaar handarbeid, angst voor stoflongen en weinig perspectief deden jongeren elders hun geluk zoeken, bij voorkeur in fabrieken met geavanceerde machines.

Caspar Cillekens, auteur van 'Last van het verleden. De Sphinx en Maastricht', schetst op levendige wijze de vaak moeizame relatie tussen De Sphinx en de Maastrichtse samenleving gedurende de vorige eeuw. De crisistijd in de jaren dertig en de nasleep daarvan kleurden de geschiedenis van het bedrijf.

In zijn boek onderzoekt Cillekens ook de periode van opbloei in de jaren tachtig, toen De Sphinx MVV sponsorde. In 2009 sloot Sanitec, een Finse multinational, de deuren van de nieuwe fabriek in de Beatrixhaven.

Deze middag belooft een feest van herkenning te worden, met Erwin Gerardu, de vroegere communicatieadviseur van het Sphinxkwartier, als gastheer. Journalist Paul van der Steen gaat in gesprek met Caspar Cillikens over zijn boek, terwijl we genieten van verhalen van oud-werknemers. De muzikale sfeer wordt verzorgd door Chris Dols en accordeonist Dominique Paats. Dichter Maarten van den Berg deelt zijn eigen creaties met ons. Boekverkoop door Boekhandel de Tribune. Kortom, een gevarieerd programma voor iedereen!

Deze activiteit is volgeboekt. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.