Menu
Tickets

Mini-Expo: Echt/Nep?

Vanaf 1 oktober | Lintvitrine Stadshal | Centre Céramique

Tijdens de Maand van de Geschiedenis draait alles om het thema ‘Echt/Nep’. Vanaf 1 oktober nodigen we je uit om de Mini-Expo in de Lintvitrine in de hal van Centre Céramique te bezoeken. In deze kleine, maar verrassende tentoonstelling verkennen we de vraag: hoe herken je of iets echt is, of juist nep? En maakt het eigenlijk uit? Wat voel je bij een écht object, en roept een kopie dezelfde sensaties op?

In de expo duiken we in de wereld van de Tweede Wereldoorlog, met allerlei bijzondere voorwerpen die elk op hun eigen manier een verhaal vertellen. Zo kun je bijvoorbeeld originele oorlogsmedailles en patches van uniformen bekijken, voorwerpen die echt in de oorlog zijn gebruikt. Maar naast deze authentieke stukken laten we ook replica’s zien, zoals nagemaakte patches en modelautootjes, die nauwkeurig proberen het origineel na te bootsen.

En dan zijn er nog de producten die een heel andere benadering van het verleden laten zien, zoals T-shirts met historische emblemen of souvenirs uit museumwinkels. Hoe verhouden deze zich tot de echte objecten? En roept een T-shirt hetzelfde gevoel op als een origineel oorlogssouvenir?

Daarnaast besteden we aandacht aan de manier waarop de Tweede Wereldoorlog wordt verteld in boeken en films. Denk aan boeken voor volwassenen en kinderen: hoe verschillen deze in hun benadering van de oorlog? Ontdek of films over de oorlog de werkelijkheid trouw blijven of concessies doen om het verhaal spannend te houden.

En tenslotte: games. Games zoals Call of Duty laten spelers de oorlog ervaren, maar hoe dicht liggen die digitale werelden bij de echte oorlog? Is het een goede weergave van hoe de oorlog voelde, of is het vooral gemaakt om speelbaar te zijn?

De expo laat zien dat er veel verschillende manieren zijn om de Tweede Wereldoorlog te beleven en te begrijpen, of dat nu via echte objecten, replica’s, of digitale representaties is. We nodigen je uit om zelf te komen ontdekken wat echt is, wat nep is, en hoe elk voorwerp je anders laat nadenken over de geschiedenis.