Menu
Tickets

Nieuwe inrichting Maastricht Museum

Maastricht Museum heeft een nieuwe inrichting. Hierbij is gehoor gegeven aan de wensen van de bezoekers. Verborgen verhalen over generaal Dibbets, Jan Pieter Minckelers en de Momus komen nu aan bod. Ook WOI en WOII is een veel besproken onderwerp in de reactie-formulieren van het museum. De impact van de oorlog op Maastricht en haar inwoners wordt belicht. De tijdlijn eindigt, voorlopig, in 1992 toen het Europees Verdrag van Maastricht werd getekend in het Gouvernementsgebouw.

Van middeleeuwse vesting tot verdrag van Maastricht
Er is daarnaast ruimschoots nieuwe aandacht voor Maastricht in de Middeleeuwen: schitterende grafgiften, maar ook andere voorwerpen uit eigen collectie illustreren de religieuze èn wereldlijke cultuur in de economisch welvarende stad. Maastricht als vestingstad wordt uitgelicht vanuit het perspectief van zowel de soldaten als de burgers. Een grote vestingplattegrond wordt aan de opstelling toegevoegd met de oude stadsleutels gekoppeld aan de stadspoorten die op de kaart staan getekend. De betekenis van het Verdrag van Maastricht, maar ook de gebeurtenissen in de stad lichten we toe aan de hand van krantenartikelen, foto’s en persoonlijke items van bruikleengevers die destijds onderdeel waren van de Eurotop. In samenwerking met Studio Europa is dit deel van het museum ingericht.

Ontwerper Piet Stockmans
Onze mooie keramiekvitrines waarin aardewerk uit de Sphinx, Mosa en Societé Céramique fabrieken te zien zijn, worden aangevuld met werk van de ontwerper Piet Stockmans. Hij was van 1966 tot 1989 industrieel ontwerper bij de porseleinfabriek Koninklijke Mosa in Maastricht. Tevens wordt aan de tijdlijn van het Maastricht Museum toegevoegd de ontwikkeling van aardewerk in Maastricht vanaf de prehistorie door de eeuwen heen.

Zoveel te zien!
In het Maastricht Museum ontdek je het verleden van Maastricht. De tijdlijn van de vaste presentatie neemt je mee langs belangrijke thema's in de geschiedenis van de stad. Van prehistorie, Romeinse tijd, Middeleeuwen, vestingstad en fabrieksstad tot aan het ‘Verdrag van Maastricht’ in 1992. Daarnaast vertellen we de verborgen verhalen van Maastricht in de vorm van verrassende wisseltentoonstellingen.

Met de nieuwe aanvullingen en verrijkingen van de wensen van het publiek is er een interessante basis neergezet voor het Maastricht Museum. Een basis die bewonderd, bekritiseerd, maar ook aangevuld en veranderd kan en mag worden. Maastricht Museum is er immers voor Maastricht maar wordt ook tevens ingevuld door de inwoners van Maastricht.

Kom kijken, wij zijn benieuwd naar je reactie.