Menu
Tickets

VOLGEBOEKT

Lezing: Langs de kades en over de rails

Transport in 19e eeuws Maastricht

zondag 22 oktober | 14.00 - 15.30 uur | Maastricht Museum

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met talloze musea, bibliotheken, boekhandels, archieven en andere culturele instellingen organiseert de Maand activiteiten door het hele land. Onder het motto 'Ontdek gisteren, begrijp vandaag' brengen we in oktober geschiedenis voor het voetlicht met in 2023 het thema 'Eureka!'. Van microscoop tot chipmachine en van deltawerken tot cassette, innovatie is van alle tijden.

Tijdens deze lezing neemt Joes Minis (Conservator Limburgense Bijzondere Collecties, Centre Céramique, Gemeente Maastricht) je mee op een spannende reis naar de negentiende eeuw, toen Maastricht als industriestad tot bloei kwam. Ontdek hoe de Maastrichtenaren met hun innovatieve geest stadsgrenzen doorbraken en hun geliefde stad lieten groeien.

Langs de kades

De plannen voor kanalen en spoorwegen werden met enthousiasme uitgedacht, maar helaas was er in Den Haag weinig animo. Dat liet de vastberaden Maastrichtse industriëlen echter niet tegenhouden! Ze bundelden hun eigen geld en verbonden Maastricht met andere steden, met stations en havens zo dicht mogelijk bij hun eigen fabrieken. Tijdens de lezing verkennen we deze historische verbindingen en leren we begrijpen waarom het zo'n uitdaging was om Maastricht te ontsluiten.

Nieuwsgierig geworden naar meer?
Bij deze lezing is ook een mini-expo en er is een gratis (Nederlands- en Engelstalige) brochure met een stadsplattegrond (af te halen bij de balie van de klantenservice op de begane grond). 

Meer informatie over de mini-expo

Deelname is gratis. Aanmelden voor deze lezing kan via klantenservice@maastricht.nl of bel 043-3505600.

Centre Céramique | Avenue Céramique 50 | 6221 KV Maastricht